keskiviikko 25. toukokuuta 2011

Vaihtoon Tukholmaan?

Ajattelin väsätä tällaisen pienen infopostauksen niille, jotka suunnittelevat vaihto-opiskelua Tukholmassa. Ehkä suurin murheenkryyni, jonka tuleva vaihtari kohtaa, on asunnon saaminen. Tukholman asuntotilanne ei ole paras mahdollinen, ja oman kokemukseni mukaan vuokrat ovat korkealla, kuten pääkaupunkiseuduilla yleensä ottaen. Tietenkin vuokrataso vaihtelee sen mukaan, millaisesta asumuksesta on kyse. Yliopiston tarjoamat majoitusvaihtoehdot ovat luonnollisesti hieman kukkaroystävällisempiä kuin yksityisellä puolella, mutta jostain syystä suomalaisten on hankalaa saada opiskelija-asuntoja ainakaan heti lukukauden alussa. Joistain onnekkaista olen kuullut, mutta pääperiaate tuntuu olevan se, että asunnot annetaan ensisijaisesti kauempaa tuleville vaihto-opiskelijoille. 


Niin tai näin, ehdottomasti kannattaa kokeilla onneaan ja hakuvaiheessa ilmoittaa hakevansa majoitusta yliopiston kautta. Päätöstä sen sijaan ei kannata jäädä odottelemaan sormet ristissä, vaan samalla on suositeltavaa käydä aktiivisesti läpi muitakin vaihtoehtoja. Näin välttyy turhalta stressiltä, jos/kun yliopistolta tulee kielteinen päätös ja vaihtoon lähtö on jo uhkaavan lähellä. Kokemuksen syvä rintaääni. :) Tässä muutamia nettiosoitteita, joita itse hyödynsin asuntoa etsiessäni:

  • Lappiksen asuntofoorumi - Paikallisen ylioppilaskylän, Lappkärrsbergetin, kotisivut, joilta pääsee keskustelufoorumiin ja sen asuntopalstalle. Kannattaa jättää oma ilmoitus!
  • Studentlya.nu - Sivusto, jolla on tarjolla opiskelija-asuntoja eri puolilta Ruotsia. Tuonnekin kannattaa jättää ilmoitus.
  • SSSB - Stiftelsen Stockholms Studentbostäderin sivut. Edellyttävät ylioppilaskunnan jäsenyyttä, joten tähän kannattaa turvautua siinä vaiheessa, jos joutuu tyytymään tilapäismajoitukseen Tukholmaan saapuessa. Lisäksi jonot ovat hengästyttävän pitkät.
  • Swedenintouch.se - Toinen foorumimuotoinen asuntopalsta, josta voi etsiskellä sopivaa kämppää ilmoituksien perusteella tai laittaa oman ilmoituksen. 
Itse olen huomannut, että kaikki muu vaihtoon liittyvä byrokratia on sujunut jouhevasti niin koti- kuin vaihtoyliopistonkin avustuksella. Suomen päässä vaihtokoordinaattorit neuvovat varmasti niin kurssivalintojen kuin paperisodankin kanssa. Tukholmaan päästyäni yliopiston vaihtoinfossa kerrottiin kattavasti niistä jutuista, jotka on syytä hoitaa kuntoon opiskelun ja muunkin elämän helpottamiseksi. Näitä ovat esimerkiksi kampuskortin ja opiskelijakortin hommaaminen. Kampuskortti toimii kirjastokorttina ja kirjautumisvälineenä tulostus- ja kopiointokoneisiin. Kampuskortin yhteydessä annetaan tietoverkkotunnukset, joilla pääsee kirjautumaan yliopiston tietokoneille sekä yliopiston sähköpostiin, tietokantoihin ja oppimisympäristö Mondoon. Opiskelijakortin suurin etu on edullisempi joukkoliikenne, mutta sillä saa myös muutamia muita alennuksia. Sekin on mainittava, että kun meillä Jyväskylässä on Korppi-järjestelmä, jossa ilmoittaudutaan kursseille, Tukholman yliopistossa ei ole vastaavaa. Ainakin sosiologian laitoksella homma toimi niin, että kävin opinto-ohjaajamme puheilla, ja sovimme hänen kanssaan niistä kursseista, jotka aioin vaihtoaikana suorittaa. Hän sitten rekisteröi minut haluamilleni kursseille.


Yksi peloistani ennen ensimmäistä yliopistovisiittiäni oli se, että osaanko kampukselle ja löydänkö siellä oikeisiin paikkoihin. Pelko osoittautui täysin turhaksi. Ainakin Frescati-kampus on helppo hahmottaa, ja opasteiden avulla suunnistaminen on todella helppoa niin rakennusten kuin luokkienkin välillä. Tästä aasinsilta joukkoliikenteeseen, joka pelaa mainiosti Tukholmassa. Paikallinen reittiopas http://sl.se/ toimii hyvänä apuna. Olen sitä mieltä, että toimivan joukkoliikenteen ansiosta asunnon sijainnilla ei ole valtavaa merkitystä. Itse olisin halunnut kämpän luonnollisesti mahdollisimman läheltä yliopistoa, mutta eipä tuo reilun kolmen vartin koulumatka ole päässyt kovin pahasti puuduttamaan. Kaupunki on laaja ja etäisyydet pitkiä. Hyvää asuntotarjousta ei kannata sivuuttaa sen takia, että kohde ei sijaitse yliopiston vieressä. Juttu on tietenkin eri siinä tapauksessa, jos tietää ettei halua varata matkoihin paljon aikaa.


Tässä nyt tällainen pieni pläjäys, josta toivon mukaan on jollekin hyötyä. :) Tukholman yliopiston vaihto-opiskelijoiden lempparinettisivut ovat myös hyvä apu tiedon etsinnässä. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti